Hány éve foglalkozol vőfélykedéssel?

Első alkalommal 14 éves koromban vőfélykedtem, a testvérem lakodalmán. Később elsősorban ismerős körökben “léptem fel”. A jelenlegi formában (Az ország egész területén vállalva munkát és hirdetve magam.) úgy 11-12 éve.

Mi az amit a legnagyobb előnyödnek tartasz, mint vőfély?

Igyekszem rugalmas lenni, az ifjú pár igényeihez igazodni. Elvégre a lakodalom róluk szól és nem rólam.

Mit jelent számodra vőfélynek lenni?

Egy olyan tevékenységet amit szívesen és azt hiszem jól is csinálok.

Hány esküvőt vezényeltél már le?

Ezt még soha sem számoltam, de nézzük: Azt hiszem lassan közelítem a kétszázat.

Mi a legemlékezetesebb pillanatod, ami vőfélyként történt Veled?

Azt hiszem az a legemlékezetesebb amikor a legjobb barátom lakodalmán mondtam el a barátok köszöntőjét és adtam át a (természetesen fából készült) vőlegénytortát.

Szerinted min múlik leginkább egy esküvő hangulata?

Az esküvő hangulata azt hiszem nagyban függ a vendégektől és az ifjú pártól, valamint a vőfélytől és a zenekartól is. Fontos hogy egy vőfély felmérje mit is igényelnek a vendégek. Vannak keményen mulató társaságok, akik egy harsányabb, mozgalmasabb játékra is vevők, de nem biztos hogy egy beszélgetős, leülősebb csapat kevésbé érzi jól magát.

Mi a véleményed általában a vőfélyekről?

Általában a vőfélyek a létező legjobb emberek! “:-)”

Milyen árakon dolgoznak általában a vőfélyek?

Az árak nagyban függenek a teendőktől és a lakodalom időpontjától. Télen amikor alig akad lakodalom nyilván olcsóbban elvállal az ember mint a tavasztól őszig terjedő szezonban. Nagyok az eltérések, de azt hiszem ha sikerül kiválasztani a megfelelő embert mindenképp megéri a befektetést.

Mi a legfontosabb, amit elmondanál magadról, mint vőfély?

A legfontosabb? Ha egy jókedvű embert keresnek aki szinte minden helyzetben feltalálja magát és igyekszik minél több terhet levenni a házasulandók válláról, én vagyok az. Ja és szeret táncolni is…

Tudsz mondani egy nagyon extrém példát, amivel valamilyen esküvőn találkoztál?

Egy alkalommal az ifjú pár csónakba ült a fényképezés erejéig. Csodálatos szép idő, romantika, vadkacsák, ahogy ezt kell! A vacsora kicsit késett, mert a vőlegény vett egy fürdőt is a tóba. Gyorsan kihúztuk, de a szmokingja nem akart száradni…
(Most ahogy leírom eszembe jut, hogy két hét múlva egy hajón lesz a polgári szertartás. Hm!!)

Leginkább miben különbözöl a többi vőfélytől?

Minden vőfély más stílusában és külsőségeiben egyaránt.

Mi az az 5 dolog, amit Tőled kapnak az ifjú párok?

A vacsora alatt kapnak tőlem egy sodrófacsokrot. “Használja az ifjú pár amire akarja..” A menyecske táncnál dobok a tányérba öt forintot. (Tiszta érvágás amióta megszűntek az egy forintosok!) Szoktam adni egy korrekt formába csomagolt példányt az elhangzott szövegekből. Az egyik játék kapcsán sok tanácsot kapnak tőlem és a vendégeiktől arról mit kell tenni azért, hogy jó legyen a házasság. Ha a tanácsokat egyenként számolom, bőven túl is teljesítettem a tervet!

A vőfélybotnak és a rákötött szalagoknak mi a szerepük a lakodalmakban?

Régen a vőfély járta be a környéket és elment minden meghívotthoz az ifjú párhoz. Akik úgy gondolták ejönnek a lakodalomba, egy kendőt kötöttek a vőfély botjára. Ezeket számba véve tudtak következtetni a várható létszámra. Ma ez persze már szinte megvalósíthatatlan lenne, és rendkívül költséges volna. Azt hiszem ma a szalagok és a bot egyfajta emlék és persze ajánlólevél is a vőfélynek. Na és persze ezzel könnyebben elzavarjuk az ártó szellemeket az ifjú pár életútjából..

Miben tud egy vőfély segíteni az ifjú párnak?

Előzetesen -lévén elég sok lakodalomba megfordult már- rá tud világítani a szervezés olyan részleteire amik a legfontosabbak. A konkrét eseményen irányítja és folyamatosan tájékoztatja a vendégeket, folyamatosan segíti és összehangolja a szakácsok, felszolgálók és a zenészek munkáját. Játékokkal és versekkel segíti a jó hangulatot és az események zökkenőmentes lebonyolítását.

Az a nagy, hosszan lenyúló kitűző a mellényeden mit jelképez?

Kötcsén – ott lakom – máig ilyet viselnek a vőfélyek és a násznagyok. A látványosságon kívül azt hiszem konkrét szerepe nincs. Száj és homlok törlésre még egyszer se mertem használni…
 

Diavetítő