Pár érdekesség a lakodalmakról
 
 

Alábbiak természetesen csak hagyományok, érdekességek semmi sem kötelező. Senki se keseredjen el ha nem dudálják hangosra a környéket a menet autói, ezen nem múlik a jövő boldogsága. A házasságban eltöltött éveiket kölcsönös szeretetük és odafigyelésük teszik széppé!

Valami régi, valami új, valami kölcsönkapott és valami kék: menyasszonynak esküvője napján viseljen valami régi, valami új, valami kölcsönkapott és valami kék dolgot. A régi a menyasszony hajadon életét hordozza az, új pedig a párjával közös életszakaszt.  A kölcsönkapott a barátságot  jelképezi és azt hogy ?barátok ne kerüljenek a polcra?. A kék pedig  a hűséget jelenti, ami egy házasság legfőbb motorja lehet. Nem költséges, szép szokás ha lehet tartsuk magunkat hozzá! 

Karikagyűrűk: kör alakjuk a végtelen szeretetet jelképezi. Az esküvőn kerül át a jegyesség idején a bal kéz gyűrűsujján viselt jegygyűrű a jobb kézre. A gyűrűk egyformák, esetenként a belső felükre vésetik a dátumot. A menyasszony gyakran visel( többnyire köves) kísérőgyűrűt amit az eljegyzés napján a jegygyűrűvel együtt húz az ujjára vőlegénye.

 

Vőfélybot: a vőfélyek régen az ifjú párral és az örömszülőkkel együtt járták végig a meghívott vendégeket. Aki úgy gondolta elfogadja a meghívást, egy szalagot kötött fel a botjára. Ezek alapján tudtak következtetni a létszámra. Persze volt benne egy kis magamutogatás is. (Ja kérem, mi ennyi embert vendégül tudunk látni!) Ma ez az esetenként több hetes túrázás kivihetetlen lenne, a bot inkább egyfajta referencia levél a vőfélyeknek. Többnyire a házasulandó pár neveit és az esküvő időpontját írják rá. Színe és formája tetszőleges.

 

Koszorúslányok: a babona szerint a lesben álló démonok a sok ünneplőbe öltözött széplány között nem ismerik fel a menyasszonyt. Ha lehet kérjenek fel a barátnők, rokonok közül koszorúslányokat és vőfélyeket! A ?kis? vőfélyeknek illik koszorúslány csokrot venni, a lányoknak pedig bokrétát lovagjaiknak. 

 

Bokréta: a menyasszony szerelmét és hűségét hordozza. A vőlegény mellére tűzve jelzi vele, hogy őt válassza, szerelmét és hűségét egy életre a kezébe adja.

Bokrétát (kitűzőt) viselnek még, a helyi szokásoktól függően a tanuk(Nők a karjukon viselik, nem a mellükre tűzve), esetleg a keresztszülők és természetesen a vőfély. Egy  Somogy megyei kis faluban, Kötcsén, a bokréta alá hosszan lelógó fehér kendőt kötnek. Valószínűleg azért, hogy legyen mibe megtörölni a homlokukat, ha kimelegednek a sok táncban? Ezt én máig viselem.

 

Menyasszonyi csokor: a vőlegény szerelmét és hűségét hordozza. Ezt adja át szerelmének és ezzel jelzi; egy életre hűséges társa lesz. 

Az esküvő után többnyire a facér lányok, elvált asszonyok közé dobja a menyasszony, aki elkapja az biztosan férjhez megy. Előbb - utóbb ugyebár..

 
 

Átemelés a küszöbön: a hagyományok szerint a gonosz szellemek a küszöb alatt laknak. Hogy elkerüljék őket a vőlegény átemeli választottját a küszöb felett. A gonoszok egyébként akkor is hoppon maradnak ha hátrafelé lépik át. Utóbbit ajánlom akkor is ha indulás előtt kell visszamenniük valamiért a lakásba!

 

Lakodalmi menet: sokáig jellemzően gyalog, zenés kísérettel ment az ifjú pár és vendégeik egyik helyszínről a másikra. Egy hosszan kígyózó ünneplő emberekből álló lakodalmi menet nagyon szép, szívet melengető látvány! Ennek sorrendje területenként nagyon eltérő lehet máig is. Általános jellemző, hogy az ifjú pár az esküvő előtt még külön megy, közvetlen mögöttük pedig az örömszülők jönnek.

A mai autós menetekben már nem tartják annyira fontosnak a sorrendet, de az örömszülők autója elé ha lehet ne álljon be senki. Ha a vendégek háznál találkoznak, célszerű előre tisztázni merre fogunk tovább indulni, hogy később ne zavarják egymást az autók megfordulással. A lakodalmi menet soha nem siet, haladjunk lassan és dudáljunk!

 
 

Kolompolás, dudálás: a vonuló lakodalmi menet autói folyamatosan dudáljanak, a menyecske tánc ideje alatt pedig fakanállal, fedőkkel csapjanak zajt. A rossz úgy megijed ettől, hogy egész életükben messze elkerüli az ifjú párt.

Ugyan ezt a célt szolgálja az ifjú párt szállító autó mögé kötött, sörös vagy konzervdoboz füzér is.

 

Rózsaszirom és rizsszórás: a rózsaszirmokat többnyire gyerekek szórják az ifjú pár lába elé az oltárhoz vezető úton. Mintegy kipárnázva, virággal hintve be az életútjukat.

Rizst a templomból/házasságkötő teremből kifelé szólnak az ifjú pár fejére. Anyagi bőséget és gyerekáldást biztosít nekik. Utóbbinak megfelelő kezdő lökést adhat a rizsszemek kivadászása a menyasszony dekoltázsából?

Diavetítő